24/10 - 10

Amos har fått en vilodag, så jag har inte så mycket att skriva. Han har varit med pappa ute i garaget typ hela dagen när han bytte däck och sådär. Sen har vi bara varit ute på promenader, en långpromenad i skogen och sen några stycken olika långa promenader. Jag glömde och säga en sak innan också, i onsdags så började jag lära in "mellan". "mellan" innebär att han ska gå typ som fot fast mellan mina ben, han ska alltså ha ögonkonkakt med mig hela tiden och följa mitt tempo och vart jag går hela tiden. Det gick väl sådär till en början, men efter ett tag så gick han några steg i alla fall. En till sak som jag har glömt att säga att jag har börjat lära in är "fram", det är så simpelt som att när han sitter i fotposition och jag säger "fram" så ska han gå fram och sätta sig framför mig istället med ögonen mot mig. Det har gått bra, det va inte så svårt för honom att förstå :p. På bilderna är "mellan" och "igenom"

23/10 - 10

Idag har Amos fått vara med mamma och pappa på landet. Dom skulle ut dit och jag skulle jobba så då fick han följa med dom. Mamma sa att det verkade som att gillade det jätte mycket, och det kan jag verkligen förstå. Det är mitt ute i skogen med en stor gräsmatta som han kan springa på och sjötomt om han skulle vilja bada. Så han hade sprungit runt där och så hade dom gått en promenad också.

Mormor (som också va ute på landet) hade sagt att han va så himla lydig och bara pratat bra om honom. Jätte kul att höra :)

Sen när mamma och pappa kom hem så åkte dom ner och lämnade bilen till mig på jobbet och så gick dom där ifrån hem sen, och de e ju en liten promenad de me! Sen hade dom varit ute ytterligare en gång, för jag mötte dom precis när jag kom hem från jobbet. Och allt hade gått bra.

Jag började lite och lära in "ska jag bita dig i näsan" också. Jag satt i soffan och han kom och ville göra nåt så då passade jag på att lära in det eftersom det är en stillsam aktivitet för min del :P. "Ska jag bita dig i näsan" innebär att när jag säger kommandot så ska han lägga sig ner och lägga tassarna över nosen.
Jag började med att sätta ett snöre runt nosen på honom, och självklart försökte han få bort det och la i alla fall ena tassen över nosen och då berömde jag. Efter ett tag så tog jag bort snöret och bara sa kommandot och han fattade lite i alla fall. Sen blev han för trött och nonchalant och då slutade jag. Men det ska vi såklart fortsätta med så sitter väl de också snart!

Det blir inte mycket mer än så idag. Blir en sista kvällprommis men inget mer. Om han inte kommer och verkligen vill göra något, då fortsätter jag nog med "ska jag bita dig i näsan". Men jag tror nog inte han gör det, han är helt död.22/10 - 10

Ledsen för lite dålig uppdatering. Men efter att ha gett Amos all den stimulans han behöver och en vecka med extremt mycket skolarbete så har jag inte ens haft en minuter till vers för bloggande.

Vi har som vanligt fortsatt med träning den här veckan också. Det har blivit lite freestyle, lite agillity och lite lydnad. Han har varit jätte duktig, speciellt inomfreestylen. Jag kan använda mycket mindre handkommandon nu. Han går i alla fall några portar "igenom" utan att jag knappt gör nåra handkommandon alls. På "sitt fin" behöver jag inte längre ha godis och jag kan ha handen betydligt längre upp och han sitter mycket säkrare och mycket rakare och finare i ryggen och tar till och med upp tassarna järre fint, ibland i alla fall.

I lydnaden har han också blivit mycket bättre, speciellt på snabba ligg och ställande under gång. Jätte kul att se.

Han har blivit jätte mycket bättre i hundmöten också. Han har ju aldrig varit aggresiv eller nåt men han ska ju fram och och leka med precis ALLA hundar han ser. Så vi började med att han skulle ligga ner och vara så passiv som möjligt medans den andra hunden gick förbi så nu går han förbi lungt och kollar bara lite. Om det inte är Tindra han möter förstårs, han är helt tokkär i henne.

Idag gick vi till bro och så fick han gå med klövjen hela vägen, det tar ca en timme att gå. Sen åkte jag ju tåg med honom första gången idag, 3 olika sorters tåg också, pendeltåg, tunnelbana och roslagsbanan. Det gick hur bra som helst, han låg helst stilla vid mina fötter hela tiden.

Jag ska bli bättre på att blogga, det verkar ha stillat sig i skolan nu.


Här kommer lite bilder:


Fina lilla Amos sitter fint.
Puss Puss

Torsdag 14/10 - 10

Tog en ordentlig morgon promenad på ca 1,5 timme. Sen låg jag och Amos och kollade på tv för jag kände mig lite dålig på morgonen plus att jag inte kunde sova på natten så jag va jätte trött så jag sjukanmälde mig på förmiddagen.

Sen hela eftermiddagen var vi i stallet, jag hade lektion för att få tappskolicens.

Efter skolan frågade Natta, min kompis som håller på mycket med lydnad och tävlar och så, om hon fick låna Amos och träna lydnad. Självklart fick hon det. Det hade gått jätte bra, de hade tränat mycket snabba ligg, läggande under gång och att när hon har lagt honom ch sedan står och drar framåt i kopplet så ska han ligga kvar.

Sen fick han följa med till middagen också. Efter middagen fick han följa med mig till datasalen för jag behövde plugga. Sen gick vi en liten omväg på vägen hem så han fick enliten promenad.

Sen va det den vanliga kvällsrundan, även denna kväll tränade vi lite grann. Fortsatte träna på att gå bakom mig, passivitets träning och sedan tränade vi även lite läggande under gång. Allt gick bra förutom läggande under gång. Jag tror att han va lite för trött, han verkade va helt slut.
Onsdag 13/10 - 10

Nu har ha varit sådär himla duktig igen!

Hade projektarbete hela förmiddagen så jag tog en långprommis i skogen så han fick springa lös lite. Och jag har ju haft lite det där problemet att om det kommer nån människa/hund när jag har honom lös så springer han mot dom och skäller som en dåre, han brukar inte springa ända fram men ändå. Jag har testat många olika metoder men inget har funkat. Idag testade jag något nytt, när vi mötte några människor med hundar. När han började springa fram och skälla så sprang jag åt andra hållet och gjorde mig jätte rolig. Det tog ett litet tag först men sedan så kom han, när jag sedan började gå igen så sprang han fram och skällde igen och jag gjorde samma sak igen förutom att jag inte gjorde mig rolig, jag sprang bara åt andra hållet, denna gången kom han direkt när jag började springa. När han hade kommit och jag hade belönat och så, så började jag gå igen och han gjorde INGENTING!! :D Han gick nära förbi dom, brevid mig hela tiden, utan att säga ett ljud. Duktiga vovve.

Senare på kvällen va vi ute och sprang lite. Passade på att träna lite i springapasset. I början fick han springa runt lös som han ville, i mitten av promenaden krävde jag att han skulle trava nära mig och det gick hur bra som helst, han fattade direkt. Sen på slutet fick han springa som han ville igen.

På kvällspromenaden tränade vi lite smått igen. Tränade på att han skulle gå bakom mig. Det gck också jätte bra. Tränade även lite passivitets träning, Amos fick ligga ner och sen sprang min kompis lilla pomeranian hane, Miko, runt honom som en galning. Det gick väl sådär i början :P då skulle han upp och leka hela tiden, men sen till slut så låg han faktiskt kvar och då slutade vi.Tisdag 12/10 - 10

Inte så speciell dag så det blir inte ett så speciellt inlägg heller. Han va me hela förmiddagen i stallet, han va med till lunchen, efter lunchen fick han följa med till jakobsberg. Sen fick han ioförsej vara på rummet i en timme när jag hade min sista lektion. Efter skolan fick han följa med till datasalen för jag behövdeplugga och sen har jag bara varit med honom. Självklart har jag lagt in promenader mella varven, både lite länge och kortare. 

Måndag 11/10 - 10

DUKTIGA vovve!!

Så himla duktig har han varit idag. På varje promenad har han gått hur bra som helst, han har varit jätte lungn vid hundmöten och allting. Börjar han förstå att man inte ska leka hela tiden tro?!

I alla fall, bäst va han på hundträningen. Först samlades vi som vanligt i klassrummet. Han va helt lungn och satt bara brevid mig. Efter det skulle vi gå till agillity planen och köra agillyti. I början skulle vi få träna lite självständigt på de hindrena som vi själva tyckte att vi behövde träna på. Men jag va inte tillräckligt snabb så alla hinder va upptagna. Så jag tränade lite freestyle så länge. Hur duktig som helst, och han hade fokus på mig hela tiden (eller okej, han kanske sneglade bort nån gång) och det va ändå kanske 10-15 hundar där. Vi övade lite på de gamla vanliga tricken ("igenom", "snurra", "spinn", "sitt fint" m.m.) så att dom sitter innan vi börjar träna annat. Och idag va han verkligen på träningshumör kan jag säga. Så idag blev de många framsteg inom freestylen.

Efter ett tag fick vi träna lite agillity också, men Helens (hundtränaren) hjälp. Vi körde bara raksträcka och bara hopphinder och däcket. Det gick jätte bra där med. Vi tränade både framåtskick och inkallning igenom den här lilla "banan" dårå.

Efter rasten så fick vi träna lite självständigt igen. Då han jag sno vippbrädan :P Först ville han inte ens sätta tassarna på den. I slutet på lektionen gick han över den hur bra som helst, helt själv, jag behövde inte ens ta emot den när den åkte ner.
Vi började med att ta den från fel håll och så fick han trycka ner den själv så att den lät så att han inte tycker ljudet när den dunsar ner är obehagligt. När han till slut sket i det så tränade vi bara på att gå upp på den med alla tassarna. När även det satt så började vi gå lite på den och så höll jag emot när den åkte ner. Och efter det så gick det ganska fort, jag tog bara allt steg för steg, lite fortare för varje gång och till slutt så gick han över hyffsat fort (för att vara nybörjare) och utan att jag höll emot. Duktiga vovve! När jag va klar med det så va lektionen slut så då gick vi hem och nu är han helt död.

Resten av dagen blir det bara lungna promenader.


Söndag 10/10 - 10

Idag va det höstmarknad på skolan. Så mamma och pappa hade honom på dagen. Eller först så gick jag morgonrundan med honom och sen fick han sitta själv på rummet och vänta på att min familj skulle komma medans jag gick ner till stallet och förberedde ponnyridningen. Så sen kom familjen och då gick dom och hämtade Amos så fick han gå runt med dom och kolla. Han hade varit duktig sa mamma. Dom hade släppt honom med Iris på en äng lite längre bort också så dom fick leka av sig. Amos älskar att leka med Iris då han e mer spring-typen än brottar-typen när det gäller lek och med tanke på att Iris är en whippet så väljer ju även hon att springa. Resten av dagen var lungn, bara promenader, både med kompisar och utan.Amos äter halvt upp min näsa men jag gillar honom ändå! :P


Lördag 9/10 - 10

Hel dag med min lilla filur! Har gjort lite allt möjligt, han har varit med när jag har städat och tvättat och hållt på, han har fått springa runt utanför huset, vi har gått promenader, vi har tränat freestyle, lekt med shiva, lekt med luca och nova och så.. som sagt, lite allt möjligt. Freestylen gick väl sådär. Inga framsteg, han klarade av det som han gjorde innan, inget mer. Men han verkade inte riktigt vara på träningshumör idag. Han har varit jätte trött. Som sov en stock till nästan halv 11, jag fick halvt dra med han ut på promenad. Sen blev det visserligen lite mer fart i han när Lina kom med Shiva, sin schäfer tik på 10 månader, som Amos aldrig har träffat förut. Men han bara skällde som en dåre och bara kopplar bort allt annat, han hör typ inte ens mig. Så jag va tvungen att ta tag lite i han. Han gör det ju inte med någon aggresivitet för fem öre men ändå, helt galen behöver han ju faktiskt inte bli. Sen släppte vi han och shiva i rasthagen och det gick jätte bra. Men han va inte så ren när vi gick in kan jag säga, han hade typ legat och rullat runt i leran. Så när vi kom in blev det dags för första duschen. Det gick jätte bra. Han stod helt stilla, skakade inte ens på sig. Så det va ännu en positiv överaskning! Inte så mycket mer intressant denna dag.En nyduschad Amos.

Fredag 8/10 - 10

Först gick jag en promenad på morgonen, blev en lite kortare runda idag för jag försov mig lite grann. Vi gick väl i kanske 20 minuter eller nåt sånt. Sen fick ha faktiskt vara ensam på rummet ett tag för hela dagen så skulle vi ha förberedelser inför våran höstmarknad som vi ska ha på söndag och våran klass ska ha hand om ponnyridningen så vi var tvungna att motionera hästarna och då fick han va ensam på rummet istället för att jag skulle sätta in han i någon box eller så. Men sen när vi hade ridit klart så gick ja och hämtade honom för då skulle vi bara kratta löv och så och då kan han ju lika gärna vara med. Men däremot så satte jag fast honom i ett träd precis brevid fö han sprang bara runt och lekte med allas krattor och störde :p så då fick han sitta still istället men det gick också bra, han va ju med så han nöjde sig med det. Vi blir kvar här i helgen också med Cattis och Luca. Så efter skolan va slut så lekte han lite med Luca. Lite senare på kvällen så gick vi även en promenad. 

Torsdag 7/10 - 10

Gick den vanliga morgonpromenaden och sen fick han följa med när jag gick till matsalen och åt frukost.
Efter det så låg vi och mös i ett par timmar, jag hade nämligen sovmorgon egentligen.

Vi har egentligen inte gjort något speciellt idag.. vart ute och gått och försökt socialisera oss lite med andra hundar och människor. Det går väl sådär men det har blivit lite bättre iaf. Han tror att alla är lika glada och snälla som han är och han bara måååste leka med allihopa. Haha sötnosen, det är svårt att bli arg på honom.. han vill ju trots allt bara leka. Men som sagt så är inte alla lika snälla som han är.

Vi har tränat lite småsaker inomhus också. Som tex "ska jag bita dig i näsan" och så ska han lägga tassarna över nosen. Det gick inte så bra :P haha. men jag va inte riktigt på träningshumör och det va inte han heller.. han ville mest ligga och gosa så vi gav upp, vi får fortsätta någon annan dag.

Nockat mig har han idag också. Han låg och tuggade på sitt ben och på nåt sätt så hamnade det under sängen och så skulle jag (som satt i sängen) böja mig ner och ta ut det åt honom och under den korta tiden så hann han gå och hämta sina gummikorvar och ruskade dom i munnen som en galning och jag fick dom med världens kraft rätt i pannan/tinningen. Och jäklar vad ont det gjorde och Amos fattade inte vad jag höll på med när jag slängde mig i sängen och skrek för det gjorde så ont så då kom han och pussade på mig lite.

Nu är vi ute på sista kissrundan, tog bara en sväng förbi datasalen innan vi fortsätter hemåt.


Onsdag 6/10 - 10

Morgonprommisen gick vi själva idag igen, som vanligt. Gick i ungefär 45 minuter.

Sen direkt första lektionen så hade jag hundträning. Freestyle blev det idag igen. Han har blivit jätte duktig om man jämför med hur han va första gången och då har jag ändå inte tränar freestyle så många gånger. Nu behöver jag knappt använda handkommando på "igenom", behöver bara påminna honom ibland. Men det är inte bara "igenom" vi har tränat på. Vi tränade mycket "snurra" och "spinn" också, där behöver jag fortfarande använda mycke handkommandon, annars hoppar han bara runt som en galning :P. "sitt fint" tränade vi på också, i början gick det inte för fem öre men efter ett tag så gick det lite grann iaf :P.

Efter det kom Anneli och störde. Haha nej då, men hon såg att jag och Amos va i rasthagen (jag tränade där) och så kom hon och frågade om Amos ville leka med hennes hund Nero, så dom fick springa runt där ett tag.

Efter det så skulle jag gå och äta lunch och då fick han va på rummet så länge. Och när jag kom tillbaka så hade han rivit ut hela papperskorgen, jäkla hund alltså. Han har inte gjort nånting innan och nu låg det skräp över heeela rummet. Kan ha varit för att innan så låg jag och åt ost och så fick han inte smaka så han vart jätte ledsen, så slängde jag det som hade varit runt osten i papperskorgen, så det kanske va därför.

Sen fick han följa med på lektionen. Vi skulle gå till Rösaring heter det, det tar kanske en halvtimme och så va vi där en ganska lång stund och sen gick vi tillbaka. Jätte mysigt va det.

Sen har vi inte gjort något speciellt förutom att gått lite promenader och lekt lite med storebrorsan Luca. Nu ska vi gå ut och gå sista kissrundan sen blir det sovdags.
Tisdag 5/10 - 10

Har blivit ganska korta rundor idag, men ganska många. Har går ungefär 6 rundor på kanske en kvart/20 minuter. Sen har han lekt lite med Luca och gått ca en halvtimme med klövjeväskan. Efter skolan så tränade jag även lite freestyle. Han börjar bli riktigt duktig nu faktiskt. Har bara tränat grunderna än så länge men jag kan använda mindre och mindre kommandon, så det är jätte bra. Och han är fortfarande jätte snäll och sköter sig bra. Varje dag tränar jag även massa småsaker, som tex ögonkontakt, och han måste vänta och att jag ska gå in/ut först genom dörrarna osv. Det är inte alltid det går fläckfritt då han är så ivrig, men det kräver jag inte av honom heller. Man kommer ingenstans om man inte tränar och traglar. 

Måndag 4/10 - 10

En riktig mys dag. Gick upp tidigt för pappa skulle skjutsa ut mig och Amos till skolan så vi va tvunga att åka hemifrån klockan 6. Så han fick en extremt lång promenad upp till bilen (ca 80 m) hehe. När vi sen kom till skolan packade jag upp alla saker och kollade på tv lite och sen fick han sin riktiga promenad, då gick vi i kanske en halvtimme. Sen kom Cattis och frågade om vi kunde släppa Amos och Luca i rasthagen så vi va väl i rasthagen i en timme ungefär. När jag sen skulle gå på lektion så fick han stanna på rummet för vi hade idrott. Han är så himla snäll när jag lämnar honom, jätte skönt. Efter lunch var det hundträning som stod på schemat så vi tränade lite freestyle och sen gick vi in på rummet och mös lite framför tv:n. Och efter skoltid har vi inte gjort något speciellt, bara tagit det lungt, gått lite promenader och så. 

Söndag 3/10 - 10

Framsteg framsteg framsteg!!!

Amos har varit jätte duktig idag! Morgonprommisen, gick bakom mig hela tiden i kopplet.
Sen va jag och alla i min familj förutom pappa och hälsade på min sjuka morfar på sjukhuset så Amos fick vara hemma med pappa. Dom hade gått en långprommis, 2 timmar ungefär och han hade skött sig bra och lekt med nån golden tik. Sen när jag kom hem och så, så gick jag en prommis på ungefär en timme med min kompis och det gick också bra. Förutom att jag har ett litet problem, när jag har honom lös och det kommer nån eller om han ser någon i skogen så springer han fram och skäller. Han springer aldrig ändå fram men andra människor vet ju inte hur snäll han är så han skrämmer en del. Det har blivit bättre, han kommer fortfare när jag ropar nu och så. Tror det har lite med tillit att göra, att han inte riktigt vet vad jag går för och så. Men det är en sak vi ska träna på. Det är kul att ha nåt projekt med tanke på att han är en drömhund annars.

Nu kommer det stora framsteget! Katten sa ifrån när Amos kom nära. Han förstår ju inte riktigt kattspråk så han blev lite frustrerad över att han inte fattade vad hon menade, han vill ju bara leka. Men han gav sig. Så fort han gick nära henne så morrade hon som en hund och då vände han och gick åt andra hållet! Och på slutet av dagen så låg Kajsa (katten) i sängen och Amos låg brevid på golvet helt lungn! Det går bara frammåt det här.

Slutligen så blev det en lungn kvällsprommis och även då gick han jätte fint i kopplet.


Lördag 2/10 - 10

Morgon prommisen blev kanske en halvtimme, en väldigt lungn och stillsam promenad, gick jätte bra.

Sen mitt på dagen fick han följa med mamma och pappa på långpromenad. Dom va väl ute i två timmar kanske. Den största delen av promenaden hade de gått i skogen och han hade sprungit lös och så, sen hade de gått förbi en marknad en snabbis också. Han hade skött sig hur bra som helst. På marknaden hade han bara suttit brevid pappa och till slut lagt sig ner och han hade kommit varje gång de ropade när de hade honom lös i skogen. Han hade dragit lite grann i kopplet bara men inte så jätte mycket.

Sen fick han följa med till Sollentuna. Vi skulle nämligen på middag där. Så först åkte vi hem till mina kusiner som bor jätte nära dom vi skulle på middag hos. Så då fick han träffa deras lilla whippet tik, Iris, och deras katt, Smilla. Iris och han lekte och det gick bra och så men sen skulle han fram till Smilla, och Smilla är en väldigt tuff katt som har uppfostrat många hundar i sitt liv, så han fick sig några smällar och till slut så vågade han sig inte ända fram utan stop en liten bit bort och skällde som en galning men då kom Iris och sa till honom så tillslut så gav han sig :P När vi sen kom till dom vi skulle på middag hosså gick det också bra. Mitt kusin barn, Tilda 3 år, älskar hundar så hon ville ju såklart klappa. Jag va lite rädd att han skulle vara lite för yvig, inte dum utan bara för glad eftersom han brukar vara lite för glad ibland :P Men det gick faktiskt jätte bra, han va lungn och snäll och stod bara och pussade på henne, jätte gulligt va det!

När vi hade ätiti och så gick jag och min kusin Allis ut med Amos och Iris. Vi gick bort till en kyrka som ligger en bit bort där det finns jätte stora och bra fält som man kan släppa dom på. Och jäklar vad dom sprang när vi släppte dom. Amos tog i för kung och fosterland för att försöka hinna med i Iris tempo. Amos brukar alltid va snabbast av dom hundar som han har lekt med men mot Iris hade han inte en chans. Så dom sprang runt där i en halvtimme kanske och sen gick vi tillbaka. Och då va Amos heeelt slut kan jag säga, inte så konstigt kanske.

Sen åkte vi hem och jag och min syster gick ut en ganska lång runda (ca 1 timme).

Han är så himla snäll och duktigt. Det enda är katterna, våran katt är lite för feg för att säga till honom, hon springer bara och gömmer sig. Det skulle varit bättre om hon kunde vart som Smilla för då hade han gett sig efter ett tag men nu blir han bara så himla nyfiken på henne. Men det ska väl också gå bra, lite svårt att vänja honom bara med tanke på att jag bara är hemma på helgerna.Mycket lek med Iris = Helt död
Fredag 1/10 - 10Gick "morgonrundan" i morse, jätte mysig väg som hundarna kan springa lösa hela vägen. Den tar väl kanske 45 minuter eller nåt sånt. Sen på rasten vid 10 så släppte jag han på baksidan lite. Slutade efter lunch så då gick jag en liten promenad innan jag åkte hem.

Sen har han fått vara med när jag köpte lite mat och grejer till han. Lite senare så gick jag en mellanrunda och så satte jag på han klövjeväskan. Man märker att han tycker att det är lite jobbigt med klövjen för han ruskar på sig hela tiden och travar ifrån det lite. men det är bra, bygga lite muskler på honom.

Sista kissrundan blev bara en liten kortis.

Han har fortsatt att testa gränser idag också, fast inte lika mycket. Det enda som är lite jobbigt är att så fort han kommer hem hit så sliter han sig in så han nästan drar omkull mig och sen springer han frenetiskt runt och gnäller och letar efter våran katt. Men det ska väl också försvinna med lite träning. 

RSS 2.0